ولوودینیا اصطلاح پزشکی برای درد یا ناراحتی مزمن در واژن است که حداقل سه ماه طول می کشد. هرگونه فشاری که به فرج شما وارد شود، مانند داشتن رابطه جنسی، قرار دادن تامپون، استفاده از دستمال توالت یا نشستن طولانی مدت می تواند غیرقابل تحمل باشد. این بیماری می تواند زنان را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد، اما معمولا زنان را از اواسط 20 تا 60 سالگی تحت تاثیر قرار می دهد. تخمین زده می شود که حدود 16 درصد از زنان در طول زندگی خود ولوودینیا را تجربه کنند. به منظور آشنایی بیشتر با علل، علائم و درمان ولوودینیا تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

ولوودینیا چیست؟
ولووودنیا (Vulvodynia)، درد مزمن همراه با ناراحتی در هنگام باز شدن مهبل (واژن) است که هیچ علتی برای آن وجود ندارد و حداقل سه ماه طول می کشد. درد و سوزش ناشی از ولووودینیا می تواند ناراحت کننده باشد و نشستن برای طولانی مدت یا برقراری رابطه جنسی برای غیرممکن و سخت باشد. درد واژن ممکن است ماه ها تا سال ها ادامه داشته باشد.
انواع ولوودینیا
به طور کلی، دو نوع اصلی ولوودینیا وجود دارد:
ولوودینیا عمومی (Generalised vulvodynia): درد در سرتاسر فرج در زمان های مختلف رخ می دهد که ممکن است ثابت باشد یا هرازگاهی اتفاق بیفتد.
ولوودینیا موضعی (Localised vulvodynia): درد در نواحی خاصی از فرج رخ می دهد و اغلب با احساس سوزش یا سوزش همراه است. این می تواند در کلیتوریس یا ناحیه اطراف دهانه واژن و ادرار شما (vestibulodynia) رخ دهد.
البته ممکن است برخی از زنان ترکیبی از ولوودینیا عمومی و موضعی را تجربه کنند. درد ولوودینیا می تواند در اثر فشار یا لمس (تحریک) ایجاد شود، یا می تواند بدون دلیل (بدون تحریک) ایجاد شود.
علائم ولوودینیا
شایع ترین علامت ولوودینیا احساس درد یا سوزش است. برخی از زنان درد را به صورت گزش، پارگی، ضربه چاقو، ضربان یا خارش توصیف می کنند. اکثر زنان فعال جنسی گزارش می دهند که رابطه جنسی دردناک یا غیرممکن است.
علل ولوودینیا
علت اصلی ولوودینیا مشخص نیست، اما برخی از مطالعات نشان می دهد که ولوودینیا با موارد زیر مرتبط است:
- عفونت های مزمن (مانند کاندیدیازیس، عفونت باکتریایی و انگلی)
- آسیب به بافت واژن (مانند زایمان، لیزر درمانی، جراحی، سوء استفاده جنسی)
- بیماری های پوستی (مانند واکنش های آلرژیک به صابون ها و محصولات آرایشی معطر)

ولوودینیا چگونه تشخیص داده می شود؟
ولوودینیا معمولاً پس از رد سایر شرایط تشخیص داده می شود. پزشک در مورد علائم و سابقه پزشکی، جنسی و جراحی شما سوال خواهد کرد. همچنین، معاینه لگنی را برای یافتن عفونت یا دلایل دیگر درد انجام می شود.
پزشک شما ممکن است با استفاده از یک سواب پنبه ای مرطوب شده برای اعمال فشار ملایم به قسمت های مختلف فرج شما بررسی کند که درد در کدام ناحیه است. آنها همچنین ممکن است عضلات کف لگن شما را بررسی کنند تا ببینند آیا به هنگام لمس یا انقباض دردناک هستند یا خیر. اگر ترشحات واژن یا علائم ادراری دارید، ممکن است آزمایش های لازم و نمونه برداری انجام شود.
خطرات و عوارض ولوودینیا
ولوودینیا می تواند تأثیر زیادی بر زندگی شما داشته باشد. می تواند شما را از انجام فعالیت های روزمره باز دارد و میل جنسی شما را کاهش می دهد. همچنین، ترس از رابطه جنسی می تواند باعث اسپاسم در داخل و اطراف عضلات کف لگن (واژینیسموس) شود. از دیگر عوارض این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اضطراب
- افسردگی
- مشکلات خواب
- مشکلات جنسی از جمله رابطه جنسی دردناک
- مشکلات زناشویی
- کاهش اعتماد به نفس
درمان ولوودینیا
هدف درمان ولوودینیا کاهش درد و بهبود کیفیت زندگی شماست. در حدود 40 درصد از زنان، ولوودینیا به خودی خود بهبود می یابد. بسته به علائم شما، پزشک ممکن است گزینه های درمانی مختلفی را توصیه کند که عبارتند از:
- فیزیوتراپی کف لگن: تکنیک هایی برای شل کردن عضلات کف لگن و مدیریت علائم.
- دارو درمانی: داروهای تجویزی خوراکی، داروهای ضد افسردگی خاص، داروهای درد عصبی، کرم های هورمونی یا بی حس کننده و تزریق های بلوک عصبی (اگر درمان های دیگر مؤثر نبوده اند).
- روان درمانی: مشاوره می تواند به مسائل مربوط به روابط، صمیمیت و عزت نفس کمک کند. همچنین ممکن است به مشکلات خواب کمک کند.
- جراحی: برداشتن مقداری پوست و بافت داخل لب های داخلی فرج ممکن است درد آن ناحیه را کاهش دهد. اما این درمان کمی بحث برانگیز است و معمولا فقط در صورتی انجام می شود که سایر درمان ها موثر واقع نشده باشند.
مهم است که هنگام مدیریت این عارضه مراقبت بیشتری از فرج و واژن خود داشته باشید. به عنوان مثال، از شستشوی واژن با محصولات بهداشتی شیمیایی، پوشیدن لباس تنگ و خارش یا مالش ناحیه واژن اجتناب کنید.
کلام آخر
ولوودینیا به درد مزمن یا ناراحتی در واژن اطلاق می شود که برای چند ماه طول می کشد. اگر درد فرج دارید، مهم است که به پزشک خود مراجعه کنید. توجه داشته باشید که همه دردهای واژن به دلیل ولوودینیا نیست و علائم ممکن است ناشی از بیماری قابل درمان باشد. اگر ولوودینیا در شما تشخیص داده شد، پزشک یا متخصص به شما کمک می کند تا علائم را کاهش دهید تا بتوانید احساس بهتری داشته باشید. لذا به محض احساس علائم این بیماری به متخصص زنان مراجعه کنید.