لاپاراسکوپی و کاربردهای آن - دکتر فاطمه ارشادی

لاپاراسکوپی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

جراحی لاپاراسکوپی نوعی جراحی به روش بسته و با حداقل عوارض است. در این جراحی با استفاده از ابزاری به نام لاپاراسکوپ بیماری شما تشخیص داده و درمان می‌شود. این جراحی کاربردهای مختلفی دارد و می‌تواند  از مشکلات تخصصی زنان و زیبایی  گرفته تا سرطان و مشکلات مری و معده و کبد را برطرف کند. پس کاربرد آن بسیار گسترده است. امروزه روش‌های مختلفی جهت انجام این جراحی استفاده می شود. شما باید با محدودیت‌ها، مزایا، معایب و بهترین زمان انجام آن آشنا باشید تا بتوانید بهترین نتایج را از جراحی لاپاراسکوپی دریافت کنید. در ادامه در این باره صحبت خواهیم کرد.

لاپاراسکوپی چیست؟

لاپاراسکوپی یکی از متداول‌ترین روش‌های جراحی و درمانی است که در جهت درمان بیماری‌های داخلی بدن کاربرد دارد. این جراحی یک جراحی بسته به شمار می‌آید چرا که جراح را قادر می‌سازد تا بدون ایجاد برش بر روی پوست، اندام داخلی را درمان کند. امروزه کاربرد لاپاراسکوپی نسبت به گذشته افزایش یافته است. در این جراحی یک دستگاه کوچک لوله‌ای به وسیله یک برش روی شکم وارد بدن شده و از داخل بدن تصویربرداری می‌کند. برای برداشتن نمونه از بافت‌های داخلی بدن، بیوپسی یا حتی درمان تومورهای بدن این روش کاملا موثر است.

لاپاراسکوپی چه زمانی کاربرد دارد؟

امروزه بسیاری از جراحی‌های رایج برای درمان بیماری‌های مختلف بدن را می‌توان به روش لاپاراسکوپی انجام داد. اما باید قبل از آن مشخص شود که شما به تناسب شرایط جسمانی که دارید، یک کاندید ایده آل برای انجام این جراحی هستید. در کل به منظور برطرف کردن مشکلات زیر می‌توان از جراحی لاپاراسکوپی کمک گرفت:

  1.  برداشتن کیست، فیبروم، سنگ و پولیپ
  2.  برداشتن تومورهای کوچک
  3. بیوپسی‌ها
  4.  بستن لوله و برگشت آن
  5.  برداشتن جنین در حاملگی‌های خارج از رحمی
  6. جراحی اندومتریوز
  7. جراحی ترمیم واژن و مجرای ادرار
  8. ارکیوپکسی یا جراحی ترمیم بیضه
  9.  جراحی ترمیم افتادگی رکتوم
  10. جراحی ترمیم و درمان فتق
  11. فوندوپلیکاسیون
  12. جراحی بای ‌پس معده
  13. برداشتن سنگ کیسه صفرا
  14. آپاندکتومی
  15. کولکتومی یا جراحی برداشتن روده
  16. رزکسیون شکم پرینه یا حذف رکتوم
  17. جراحی برداشتن مثانه
  18.  پروستاتکتومی
  19.  آدرنالکتومی برای از بین بردن غده فوق‌ کلیوی
  20. نفرکتومی یا برداشتن کلیه
  21.  اسپلنکتومی یا عمل برداشتن طحال
  22.   نفرویورترکتومی رادیکال
  23.  روش پانکراتیکودئودنکتومی برای درمان سرطان پانکراس
  24. گاسترکتومی یا جراحی برداشتن معده
  25.  برداشتن کبد

انواع روش‌های لاپاراسکوپی

لاپاراسکوپی از بدن می‌تواند به سه شکل مختلف انجام شود. با توجه به هدف پزشک، انواع گوناگونی از روش‌های لاپاراسکوپی به وجود می آید. با توجه به محل درمان نیز می‌توان کاربرد لاپاراسکوپی را متعدد دانست و روش انجام این جراحی را به انواع مختلفی تقسیم کرد. در تمامی روش‌ها، باید پوست برش کوچکی بخورد تا دستگاه لاپاراسکوپ به خوبی در بدن کاوش کند:

  • روش نمونه برداری از بدن
  • روش تشخیص بیماری‌های بدن
  • روش جراحی و برداشت بافت‌های بدن
لاپاراسکوپی و کاربردهای آن

مزایا و معایب جراحی لاپاراسکوپی

+ مزایا جراحی لاپاراسکوپی

این جراحی باعث می‌شود که دیواره شکم کمتر آسیب ببیند و خطر خونریزی و عفونت به حداقل برسد. بیماران در طول روند بهبودی بعد از لاپاراسکوپی نیاز کمتری به داروهای مسکن دارند و در دوره‌ای سریع سلامت کامل خود را به دست می‌آورند. زمان بهبود بیماران با این جراحی سریع است و هزینه‌های انجام این عمل نیز کم است. در ضمن، جای زخم و اسکار پس از عمل لاپاراسکوپی در بدن یک فرد بر جای نخواهد ماند.

+ معایب جراحی لاپاراسکوپی

با وجود فوائد زیادی که این جراحی به همراه دارد، گاهی اوقات بیماران درگیر عوارض نادر و عوارض عمومی این جراحی خواهند شد. رایج‌ترین خطرات آن خونریزی، عفونت و مشکلات تنفسی است. اما ممکن است بیماران با توجه به مقاومت جسمانی خود از سایر عوارض این جراحی رنج ببرند:

  • تب و لرز
  • سبک شدن سر
  • ناتوانی در ادرار کردن
  • تنگی نفس و سرفه مداوم
  • درد در شکم
  • حالت تهوع
  • قرمزی یا کبودی بدن
  • خونریزی در محل برش
  • واکنش و حساسیت نسبت به داروهای بیهوشی
  • لخته شدن خون در رگ و مشکلات جدی‌تر، آسیب دیدن شریان‌های اصلی بدن
  • آسیب دیدن روده و مثانه

کاربرد لاپاراسکوپی در تشخیص بیماری‌های زنان

لاپاراسکوپی می‌تواند یکی از بهترین روش‌های درمان، تشخیص و نمونه برداری برای از بین بردن بیماری‌های زنانه باشد. در واقع اصلی‌ترین کاربرد لاپاراسکوپی در تشخیص مشکلات زنان است. این تکنیک می‌تواند مشکلات مربوط به مثانه، رحم، جراحی‌های زیبایی زنان، اندام تناسلی و بدن را انجام دهد. شما می‌توانید میومکتومی، دردهای مزمن بدن و اختلالات ناشناخته موثر در نازایی را از طریق این روش تشخیص داده و از بین ببرید. کافی است شما با شرایط متقاضیان مناسب این جراحی آشنایی داشته باشید.

محدودیت‌ها و عوامل خطر لاپاراسکوپی

در برخی از موارد ممکن است لاپاراسکوپی روش مناسبی برای جراحی بدن یک فرد نباشد. معمولاً افرادی که قبلاً یک بار عمل شکم را انجام داده‌اند کاندید مناسبی برای انجام این جراحی نیستند. همچنین افرادی که اندام‌های داخلی آن‌ها دچار چسبندگی است، محدودیت انجام جراحی لاپاراسکوپی را دارند. این جراحی یک روش بی خطر و ایمن است که تهاجم کمی دارد. حتی با این وجود، ممکن است شما به عوارض جدی آن مبتلا شوید و آسیب جدی ببینید. شرایط جسمانی هر فرد و سطح سلامت این فرد می‌تواند تاثیر زیادی در نتایج جراحی داشته باشد.

چه زمانی لاپاراسکوپی پیشنهاد می‌شود؟

جراحی لاپاراسکوپی با توجه به کاربردی که دارد، در زمان‌های خاصی انجام خواهد شد. برای مثال اگر قرار باشد برای درمان مشکلات زنان از این جراحی استفاده شود، قبل از دوران قاعدگی خانم‌ها لاپاراسکوپی را انجام می‌دهند.‌ پس از این که شما با درد یا علائم و نشانه‌های بیماری داخلی در بدن مواجه شدید، باید سریعا به یک پزشک ماهر مراجعه کنید. بر اساس صلاحدید پزشک، لاپاراسکوپی انجام خواهد شد.

از سوی دیگر، زمانی که نیاز باشد از بدن یک فرد نمونه گیری شود یا بافت بیماری برداشت شود، این جراحی کاربرد دارد. پزشکان اغلب برای تشخیص مشکلات بدن نیز این روش را راهکاری مناسب می‌دانند.  

لاپاراسکوپی و تاثیرات آن در سلامت بدن

ما در این مطلب به بررسی جراحی لاپاراسکوپی و کاربردهای آن پرداختیم و در مورد روش‌های انجام این جراحی صحبت کردیم. لاپاراسکوپی می‌تواند برای از بین بردن بیماری‌های داخلی بدن روشی مناسب باشد. این روش مزایا و معایب خاص خود را دارد و برای نمونه برداری و حتی تشخیص بیماری‌های داخلی بدن نیز کاربردی است. عموما از آن برای بررسی تخصصی مشکلات رحم و زنان و زیبایی استفاده می‌شود. در کل اگر می‌خواهید این جراحی را انجام دهید، باید زیر نظر یک پزشک با محدودیت‌ها و خطرات آن آشنا شوید. سپس با یک دید واقع بینانه نسبت به درمان بیماری‌های خود اقدام کنید.

*~ سوالات متداول لاپاراسکوپی و کاربردهای آن ~*

1.    جراحی لاپاراسکوپی برای کدام افراد مجاز نیست؟ 

افرادی که مشکلات قلبی، ریوی و مشکلات عروق دارند ممکن است کاندید خوبی برای جراحی لاپاراسکوپی نباشند. پس لازمه انجام این جراحی مراجعه به پزشک و دریافت تاییدیه‌های این فرد است.

2.    چه زمانی باید از لاپاراسکوپی استفاده شود؟ 

زمانی که یک فرد نیاز به نمونه برداری از بدن داشته باشد، بخواهد مشکل داخلی بدن را درمان کند و اگر قرار باشد مشکلی را در بدن تشخیص دهد، می‌تواند از این جراحی کمک بگیرد.

3.    کدام بیماری زنان با لاپاراسکوپی قابل درمان است؟ 

بیماری‌هایی همچون آپاندیس، بیماری‌های رحم و کلیه، بیماری صفرا، بیماری معده و جراحی‌های مربوط به واژن با کمک این روش قابل انجام شدن هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط