ولوودینیا اصطلاح پزشکی برای درد یا ناراحتی مزمن در واژن است که حداقل سه ماه طول می کشد. هرگونه فشاری که به فرج شما وارد شود، مانند داشتن رابطه جنسی، قرار دادن تامپون، استفاده از دستمال توالت یا نشستن طولانی مدت می تواند غیرقابل تحمل بوده و عاملی بر ابتلا به این بیماری باشد. تخمین زده می شود که حدود 16 درصد از زنان در طول زندگی خود ولوودینیا را تجربه کنند پس در جهت آگاهی بیشتر شما نسبت به این موارد در این مقاله از سایت دکتر فاطمه ارشادی به بررسی کامل این موضوع خواهیم پرداخت.
منظور از ولوودینیا چیست؟
ولوودینیا (Vulvodynia)، درد مزمن همراه با ناراحتی در هنگام باز شدن مهبل (واژن) است که هیچ علتی برای آن وجود ندارد و حداقل سه ماه طول می کشد. درد و سوزش ناشی از ولوودینیا می تواند ناراحت کننده باشد و نشستن برای طولانی مدت یا برقراری رابطه جنسی برای غیرممکن و سخت باشد. درد و تیر کشیدن واژن در این مرحله ممکن است ماه ها و یا حتی تا سالها ادامه داشته باشد.
انواع بیماری ولوودینیا
بیماری ولوودینیا دو نوع اصلی دارند که علائم و شرایط متفاوتی را برای زنان رقم میزند. ممکن است برخی از زنان ترکیبی از ولوودینیا عمومی و موضعی را تجربه کنند تا فقط به یکی از این دو نوع مبتلا شوند. درد ولوودینیا می تواند در اثر فشار یا لمس و تحریک ایجاد شود، یا می تواند بدون دلیل (بدون تحریک) ایجاد شود؛
↲ ولوودینیا عمومی (Generalised vulvodynia)
درد در سرتاسر فرج در زمان های مختلف رخ می دهد که ممکن است ثابت باشد یا هرازگاهی اتفاق بیفتد.
↲ ولوودینیا موضعی (Localised vulvodynia)
درد در نواحی خاصی از فرج رخ می دهد و اغلب با احساس سوزش یا سوزش همراه است. این می تواند در کلیتوریس یا ناحیه اطراف دهانه واژن و ادرار شما (vestibulodynia) رخ دهد.
نشانه ها و علائم ولوودینیا
شایع ترین علامت ولوودینیا احساس درد یا سوزش است. برخی از زنان درد را به صورت گزش، پارگی، ضربه چاقو، ضربان یا خارش توصیف می کنند. اکثر زنان فعال جنسی گزارش می دهند که رابطه جنسی دردناک یا غیرممکن است. از دیگر علائم شایع ولوودینیا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حساسیت به لمس یا فشار در ناحیه.
- احساس خارش یا تحریک در ناحیه واژن
- درد در هنگام رابطه جنسی که به دیسپارونیا معروف است
- ترشحات غیرطبیعی یا بوی نامطبوع
علل شایع ولوودینیا
علت اصلی ولوودینیا مشخص نیست، اما برخی از مطالعات نشان می دهد که ولوودینیا با موارد زیر مرتبط است:
- عفونت های مزمن مانند کاندیدیازیس، عفونت باکتریایی و انگلی
- آسیب به بافت واژن مانند زایمان، لیزر درمانی، جراحی، سوء استفاده جنسی
- بیماری های پوستی مانند واکنش های آلرژیک به صابون ها و محصولات آرایشی معطر
علت درد کلیتوریس در هنگام ادرار
درد کلیتوریس هنگام ادرار اگر شدید و مداوم باشد نیاز به آزمایشات جدی تر و تشخیص تخصصی پزشک زنان دارد. شایع ترین دلایل احساس درد حین ادرار عفونت مثانه یا مجاری ادراری، عفونتهای مقاربتی مانند کلامیدیا یا سوزاک، التهاب ناحیه کلیتوریس یا واژن که به ولوودینیا نیز معروف است، وجود کیستها یا تومورهایی در ناحیه کلیتوریس و استفاده از محصولات بهداشتی معطر یا صابونهای خشک باعث تحریک و واکنش آلرژیک پوست میشود.
علت سوزش کلیتوریس
- عفونت مثانه یا مجاری ادراری
- عفونتهای مقاربتی مانند کلامیدیا یا هرپس
- شرایطی مانند ولوودینیا یا التهاب پوست ناحیه تناسلی
- استفاده از صابونهای معطر، دوشهای واژینال یا محصولات بهداشتی تحریککننده
- کاهش هورمونهای استروژن در دوران یائسگی یا دیگر شرایط که زمینه ساز خشکی واژن و سوزش میشود
ضربان در ماهیچه های واژن نشانه چیست؟
گاهی اضطراب زیاد باعث انقباضات غیرارادی و احساس ضربان در ماهیچههای واژن میشود. از طرف دیگر افزایش جریان خون به ناحیه تناسلی میتواند منجر به احساس تپش شود.وجود عفونتها یا التهاب در واژن و اختلالات عصبی غیرارادی دلیل دیگری برای تشدید این حس است.
روند تشخیص ولوودینیا
ولوودینیا معمولا پس از رد سایر شرایط تشخیص داده می شود. پزشک در مورد علائم و سابقه پزشکی، جنسی و جراحی شما سوال خواهد کرد. همچنین، معاینه لگنی را برای یافتن عفونت یا دلایل دیگر درد انجام می شود. پزشک همچنین ممکن است با استفاده از یک سواب پنبه ای مرطوب شده برای اعمال فشار ملایم به قسمت های مختلف فرج شما بررسی کند که درد در کدام ناحیه است. آنها همچنین ممکن است عضلات کف لگن شما را بررسی کنند تا ببینند آیا به هنگام لمس یا انقباض دردناک هستند یا خیر. اگر ترشحات واژن یا علائم ادراری دارید، ممکن است آزمایش های لازم و نمونه برداری انجام شود.
خطرات و عوارض ولوودینیا
ولوودینیا می تواند تاثیر زیادی بر زندگی شما داشته باشد. می تواند شما را از انجام فعالیت های روزمره باز دارد و میل جنسی شما را کاهش می دهد. همچنین، ترس از رابطه جنسی می تواند باعث اسپاسم در داخل و اطراف عضلات کف لگن (واژینیسموس) شود. از دیگر عوارض این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اضطراب
- افسردگی
- مشکلات خواب
- مشکلات جنسی از جمله رابطه جنسی دردناک
- مشکلات زناشویی
- کاهش اعتماد به نفس
مدت زمان خوب شدن ولوودینیا
مدت زمان بهبود کامل ولوودینیا میتواند از 2 هفته تا بیش از یک ماه طول بکشد. این زمان به عواملی از جمله شدت علائم بیمار، شناسایی و تشخیص درست، روش درمانی در نظر گرفته شده، میزان پاسخ دهی مثبت بیمار به درمان و علل و سابقه پزشکی بیمار بستگی دارد.
روش های درمان ولوودینیا
هدف درمان ولوودینیا کاهش درد و بهبود کیفیت زندگی بیمار است. در حدود 40 درصد از زنان، ولوودینیا به خودی خود بهبود می یابد با این حال نیاز به پیگیری با بهترین متخصص زنان را دارد. پزشک بسته به علائم بیمار، گزینه های درمانی مختلفی را در نظر خواهد گرفت که به این ترتیب است:
1- فیزیوتراپی کف لگن
تکنیک هایی برای شل کردن عضلات کف لگن و مدیریت علائم.
2- دارو درمانی
استفاده از داروهای تجویزی خوراکی، داروهای ضد افسردگی خاص، داروهای درد عصبی، کرم های هورمونی یا بی حس کننده و تزریق های بلوک عصبی اگر درمان های دیگر مؤثر نبوده اند.
3- روان درمانی جنسی
مشاوره می تواند به مسائل مربوط به روابط، صمیمیت و عزت نفس کمک کند. همچنین ممکن است به مشکلات خواب کمک کند.
4- جراحی زنان
برداشتن مقداری پوست و بافت داخل لب های داخلی فرج ممکن است درد آن ناحیه را کاهش دهد. اما این درمان کمی بحث برانگیز است و معمولا فقط در صورتی انجام می شود که سایر درمان ها موثر واقع نشده باشند.
درمان ولوودینیا در طب سنتی
بهره گیری از روش های درمان طب سنی ولوودینیا تنها درمان مکمل است و به خودی خود به درمان کامل و مطمئن ختم نمیشود، مهم است که به طور منظم با یک متخصص زنان مشاوره کنید تا با انجام آزمایشات برای شناسایی عفونتها یا شرایط زمینهای بدنتان، علت دقیق و درمان مناسب شناسایی شود و در ادامه ترکیب درمانهای طب سنتی با درمانهای پزشکی مدرن از سمت متخصص زنان برایتان تجویز گردد. داروهای گیاهی و روش های سنتی زیر مواردی هستند که به طور معمول برای درمان ولوودینیا تجویز میشوند:
- بابونه برای خاصیت ضد التهابی و آرامبخش بودن
- مریمگلی در جهت کاهش التهاب
- نشستن در حمام آب گرم با افزودن گیاهانی مانند اسطوخودوس با بابونه.
- مصرف غذاهای غنی از آنتیاکسیدانها و پروبیوتیکها برای تقویت سیستم ایمنی
- مدیتیشن کردن و رعایت تکنیکهای تنفسی در جهت کاهش استرس و تنش
در نهایت به یاد بسپارید..
ولوودینیا به درد مزمن یا ناراحتی در واژن اطلاق می شود که برای چند ماه طول می کشد. اگر درد فرج دارید، مهم است که به پزشک خود مراجعه کنید. توجه داشته باشید که همه دردهای واژن به دلیل ولوودینیا نیست و علائم ممکن است ناشی از بیماری قابل درمان باشد. اگر ولوودینیا در شما تشخیص داده شد، پزشک یا متخصص به شما کمک می کند تا علائم را کاهش دهید تا بتوانید احساس بهتری داشته باشید. لذا به محض احساس علائم این بیماری به متخصص زنان مراجعه کنید.
*~ سوالات متداول درباره درمان ولوودینیا ~*
علت درد کلیتوریس باید با آزمایشات مختلف و تحت نظر متخصص بررسی شود اما از جمله دلیل شایع آن عفونتهای ادراری، عفونتهای مقاربتی، التهاب، تحریک شیمیایی یا خشکی واژن است.
فشار در واژن میتواند ناشی از عفونت، مشکلات هورمونی، ضعف عضلات کف لگن، یا تودهها و کیستها باشد و نیاز به بررسی پزشک زنان دارد.
وستیبولودینیا به درد مزمن در ناحیه وستیبول یا همان ورودی واژن اشاره دارد که میتواند هنگام لمس، رابطه جنسی یا حتی نشستن ایجاد شود.