بارداری بعد از فیبروم رحم نگرانی زیادی را برای فرد درگیر با فیبروم ایجاد می کند اما لازم است بدانید که بسیاری از زنان پس از درمان یا جراحی فیبروم قادر به تجربه یک بارداری سالم و بیخطر هستند. اما شرایط بارداری بعد فیبروم رحم چیست؟ در ادامه این مقاله به بررسی تاثیرات فیبروم و راهکارهای موجود برای افزایش شانس بارداری سالم بعد از عمل فیبروم رحم خواهیم پرداخت.
بارداری بعد فیبروم رحم ممکن است؟
بارداری بعد از عمل فیبروم رحم امکان پذیر است اما شرایط و موفقیت آن به عوامل مختلفی بستگی دارد. فیبروم ها تومورهای غیرسرطانی هستند که در دیواره رحم رشد میکنند و تاثیراتی بر بارداری خواهند داشت. در بسیاری از موارد، درمان فیبروم از جمله جراحی به بهبود باروری و افزایش شانس بارداری کمک خواهد کرد.
احتمال حاملگی بعد از عمل میومکتومی
احتمال حاملگی بعد از عمل میومکتومی وجود دارد اما به طور کلی به چندین عامل بستگی دارد. میومکتومی به ویژه در مواردی که فیبرومها بر روی باروری تاثیر میگذارند، به بهبود شانس بارداری کمک میکند. عوامل تأثیرگذار بر احتمال حاملگی پس از میومکتومی عبارت اند از:
- نوع میومکتومی انجام شده به صورت لاپاراسکوپی یا لاپاراتومی بر روی بافت رحم و توانایی آن برای نگهداری بارداری تأثیر میگذارد. در جراحی های کم تهاجمی، احتمال آسیب به بافت سالم رحم کمتر است.
- اگر فیبرومها در داخل حفره رحم یعنی فیبروم های زیرمخاطی قرار داشته باشند و به درستی برداشته شوند، احتمال بارداری به طور قابل توجهی افزایش مییابد. فیبروم های بزرگ یا آن هایی که در دیواره عضلانی رحم قرار دارند تأثیر بیشتری بر بارداری دارند.
شرایط بارداری بعد از جراحی فیبروم رحم
بارداری بعد از جراحی فیبروم رحم تحت تأثیر چندین عامل قرار میگیرد و نیازمند رعایت برخی نکات و مشورت های پزشکی است. بعد از برداشتن فیبرومها، احتمال بارداری افزایش مییابد، اما برخی عوامل مهم برای موفقیت آمیز بودن بارداری و جلوگیری از عوارض باید در نظر گرفته شوند؛
- بهترین متخصص زنان و زایمان توصیه میکند که حداقل تا چند ماه و گاهی بیشتر برای بهبود کامل بافت های رحمی صبر کنید. این دوره انتظار به رحم کمک میکند که قبل از بارداری بهبود یافته و خطر ترکیدن فیبروم یا عوارض فیبروم رحم کاهش یابد.
- بسته به محل فیبروم ها و میزان جراحی انجام شده، وضعیت رحم متفاوت است. اگر فیبرومها به عمق بافت رحمی نفوذ کرده باشند، بهبودی زمان بیشتری میبرد.
- نوع جراحی در این روند بارداری اهمیت بسیاری دارد. به عنوان مثال؛ اگر فیبروم ها به صورت لاپاراسکوپی یا هیستروسکوپی برداشته شوند، زمان بهبودی معمولاً کوتاه است. در مواردی که فیبرومها به صورت جراحی باز برداشته شدهاند، بهبودی زمان بیشتری نیاز دارد.
- قبل از تلاش برای بارداری، انجام سونوگرافی یا سایر آزمایشات توسط پزشک ضروری است تا از ترمیم بافت رحم اطمینان حاصل شود.
✍️ بیشتر بخوانید: فرق کیست با فیبروم رحم و تخمدان
زمان بارداری بعد از عمل فیبروم
زمان مناسب برای بارداری بعد از عمل جراحی فیبروم رحم بسته به نوع جراحی و وضعیت بهبودی رحم متفاوت است. در بیشتر موارد، لازم است حداقل ۳ تا ۶ ماه صبر کنید تا بافت های رحمی به خوبی ترمیم شوند. این زمان به رحم اجازه میدهد تا بهبود و خطر عوارضی مانند پارگی رحم در زمان بارداری کاهش یابد. به طور کلی، پزشک بر اساس شرایط خاص هر بیمار، زمان مناسب برای شروع بارداری را تعیین میکند.
بارداری با وجود فیبروم رحمی امکان پذیر است؟
بارداری با وجود فیبروم رحمی امکان پذیر است و بسیاری از زنان با وجود این مشکل هم بارداری موفقی دارند. فیبرومهای کوچک معمولاً مشکلی ایجاد نمیکنند، اما اگر فیبروم بزرگ باشد یا در جایی از رحم قرار داشته باشد که به فضای جنین فشار میاورد یا باعث تغییر شکل رحم میشود و مشکلاتی در بارداری ایجاد میکند. تعداد فیبرومها در این مسئله بسیار مهم است. وجود چندین فیبروم خطر بیشتری برای عوارض بارداری به همراه دارد.
دلیل درد بعد از عمل میومکتومی در بارداری
بعد از میومکتومی، جای زخم در دیواره رحم باقی میماند. با رشد جنین و بزرگ شدن رحم، این جای زخم تحت فشار قرار میگیرد و باعث ایجاد درد میشود. دلیل این درد کشش و فشار روی بافت های زخمی است. در دوران بارداری، بافت های رحمی گسترش پیدا میکنند تا فضای بیشتری برای رشد جنین فراهم کنند. این گسترش به خصوص در محلی که فیبروم ها برداشته شدهاند، دردناک خواهد بود و باعث حساسیت و ناراحتی میشود. همچنین، برخی از افراد بعد از جراحی میومکتومی دچار چسبندگی های داخلی میشوند. این چسبندگی ها با رشد رحم و کشش بافت ها در دوران بارداری باعث درد میشوند.
عود فیبروم رحم در هنگام بارداری
با اینکه احتمال آن کم است اما عود فیبروم رحم در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش سطح استروژن و پروژسترون ممکن است رخ دهد. این هورمون ها رشد فیبروم ها را تحریک میکنند و در برخی موارد فیبروم ها در بارداری بزرگ تر میشوند. رشد فیبروم عوارضی مانند درد شکمی، خونریزی یا حتی زایمان زودرس ایجاد میکند. اگرچه بسیاری از فیبروم ها در بارداری بدون عارضه باقی میمانند اما در صورت عود یا رشد سریع، نظارت و پیگیری مداوم توسط دکتر زنان خوب فیبروم رحم برای جلوگیری از مشکلات احتمالی ضروری است.
بارداری بعد از عمل فیبروم رحم؛ ممکن یا ناممکن؟
بارداری با وجود فیبروم یا پس از جراحی فیبروم، نیازمند توجه و مراقبت های ویژه است. با توجه به تغییرات هورمونی و حساسیت های دوران بارداری، احتمال دارد که فیبروم ها دچار عود یا رشد شوند، اما با مشاوره منظم و پیگیری های دقیق پزشکی، بسیاری از زنان با فیبروم رحمی بارداری سالم و موفقی را تجربه میکنند. رعایت توصیه های پزشکی، صبر کافی برای بهبودی پس از جراحی و آمادگی برای پیگیری های دورهای، به اطمینان از سلامت مادر و جنین کمک میکند.
*~ سوالات متداول درباره بارداری بعد فیبروم رحم ~*
بارداری با فیبروم نیازمند نظارت منظم توسط پزشک است تا در صورت بروز هرگونه مشکل، اقدامات لازم انجام شود. سونوگرافیهای منظم نیز برای بررسی وضعیت فیبروم و رشد جنین ضروری است.
فیبرومهای بزرگ یا فیبروم هایی که تحت فشار رشد رحم قرار میگیرند، در دوران بارداری باعث درد میشوند. درد فیبروم رحم با پیشرفت بارداری کاهش مییابد، اما در صورت شدید بودن درد، باید به پزشک مراجعه کرد.
در برخی موارد، فیبروم ها پس از زایمان به دلیل کاهش سطح هورمون ها کوچک تر میشوند، اما این مسئله به ویژگی های فردی هر بیمار بستگی دارد.