فیبروم رحم یکی از شایعترین بیماریهایی است که در بسیاری از بانوان دیده میشود. امروزه بانوان زیادی هستند که در طول زندگی خود این بیماری را تجربه کردهاند. فیبروم رحم دارای انواع متنوعی از نظر اندازه و تعداد است، در صورتی که این فیبروم بسیار کوچک باشد از خود هیچ گونه علائمی را نشان نمیدهد. این در حالی است که برخی از فیبرومهای رحمی دارای علائم بسیار چالش برانگیزی هستند. در صورتی که شما دردهای مزمن و یا ناراحتی شدیدی را در ناحیه رحم خود احساس میکنید بهتر است در اسرع وقت به سراغ متخصص زنان بروید. لازم به ذکر است فیبروم رحم قابل درمان بوده و در بسیاری از موارد با روشهای غیر تهاجمی به صورت کامل برطرف میشود.
منظور از فیبروم رحم چیست؟
ممکن است برای شما این سؤال به وجود آید که اصلاً فیبروم رحم چیست؟ پاسخ ساده است این فیبرومها در اثر رشد بیش از حد رحم به وجود میآیند. به این نکته توجه داشته باشید که در بسیاری از موارد این عارضه به سرطان تبدیل نخواهد شد، زیرا فیبروم یک تومور خوش خیم شناخته شده است. امروزه برخی از متخصصین این مشکل را با نام لیومیوم و یا میوم که به لاتین به آن myomas گفته میشود نیز میشناسند.
همان طور که در بالاتر نیز به این نکته اشاره کردیم این بیماری دارای انواع متنوعی است. به این صورت که فیبروم میتواند اندازه و یا تعداد متفاوتی داشته باشد. در برخی از موارد این بیماری به قدری کوچک هستند که نیازی به درمان ندارند؛ این در حالی است که فیبرومهای بزرگتر میتوانند ناحیه لگن و حتی معده را نیز پر کنند.
علل و عوامل خطر فیبروم رحم
↵ عوامل ژنتیکی و موروثی
یکی از اصلیترین عوامل بروز فیبروم رحم ژنتیک است. ژنتیک در حقیقت عامل اصلی بسیاری از بیماریها در فرد به شمار میرود. به زبان سادهتر در صورتی که یکی از نزدیکان شما اعم از مادر و یا خواهر شما دچار این بیماری شده باشند، احتمال بسیار بالایی وجود دارد که شما نیز به این بیماری مبتلا شوید.
↵ هورمونها و تغییرات هورمونی
در برخی از موارد نیز دیده شده است که به دلیل تغییر هورمون این بیماری به بروز پیدا کرده است. برخی از هورمونهایی که به بدن برای حفظ بافتها کمک میکنند؛ مانند فاکتور رشد، انسولین و… در صورت تغییر میتوانند باعث بروز این بیماری شوند.
↵ عوامل محیطی و سبک زندگی
یکی از مهمترین فاکتورهایی که میتواند باعث به وجود آمدن فیبرومهای رحمی شود سبک زندگی فرد است. سبک زندگی نامناسب و تغذیه نامناسب میتواند به خودی خود باعث بروز این بیماری شوند. مصرف بیش از حد الکل، مصرف فست فود، شیرینیجات، نانهای بدون سبوس و… عواملی هستند که با مصرف بیش از حد آنها فیبروم رحم به وجود میآید. از دیگر علائم محیطی برای بروز این بیماری میتوان به داشتن اضافه وزن بسیار شدید اشاره کرد.
علائم و نشانههای فیبروم رحم
افراد بسیار زیادی هستند که این بیماری را دارند؛ اما به دلیل نداشتن علائم خاص از آن اطلاعی ندارند. این در حالی است که برخی از افراد علائم و نشانههای متنوعی را در خصوص این بیماری مشاهده میکنند. برخی از شایعترین علائم آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خونریزی بسیار شدید در دوران قاعدگی
- داشتن قاعدگی دردناک، طولانی مدت و مکرر
- احساس فشار و یا درد در ناحیه لگن
- رشد بیش از حد ناحیه شکم
- یبوست
- تکرر ادرار
- مشکل در دفع ادرار
- احساس درد در ناحیه کمر، معده
- احساس درد در هنگام رابطه جنسی
- درد در ناحیه معده یا کمر، یا درد در حین رابطه جنسی.
روشهای تشخیص فیبروم رحم
در صورتی که شما هر یک از علائم و نشانههای این بیماری را مشاهده کردید بهتر است در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. بخشی اصلی فرایند تشخیص این بیماری، معاینه و بررسی وضعیت بیمار، اندازه گیری رحم و بررسی شکل و ظاهر رحم است. از دیگر روشهای تشخیص این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
↵ سونوگرافی
برای تشخیص فیبرومهای رحمی پزشک ممکن است برای متقاضی سونوگرافی شکمی و در صورت لزوم سونوگرافی واژینال را تجویز کند. با توجه به تصویرهای به دست آمده از رحم میتوان نوع فیبروم رحم را بررسی کرد و به سراغ درمان آن رفت.
↵ امآرآی لگن
در این روش با استفاده از تصویربرداری عمیقتر از رحم، تخمدانها و دیگر اندامهای لگن میتوان این بیماری را تشخیص داد.
راههای درمان فیبروم رحم
↵ دارو درمانی
ابتداییترین روش برای درمان این بیماری روش دارو درمانی به شمار میرود. داروهای کنترل کننده سطح هورمون میتوانند به کوچک شدن میوم کمک شایانی کنند. برخی از داروهای کنترل کننده هورمون برای درمان این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آگونیستهای هورمون
- آنتاگونیستهای GnRH
- مسکنهای ضد التهابی (OTC)
- داروی ضد بارداری
↵ جراحی فیبروم
در صورتی که درمانهای غیر تهاجمی نتوانند میوم را درمان کنند، پزشک به ناچار به سراغ جراحی میرود. این جراحی با هدف برداشت تودههای بزرگ فیبروم صورت میگیرد.
امروزه این جراحی به نام میمومکتومی نیز شناخته میشود. این روش جراحی با ایجاد یک برش در ناحیه شکم انجام میشود، این برش باعث میشود که پزشک بتواند به خوبی به رحم بیمار دسترسی داشته باشد. به این نکته توجه داشته باشید این جراحی میتواند به روش لاپاراسکوپی نیز انجام شود. در صورتی که وضعیت بیمار بسیار وخیم باشد و هیچ راه درمانی برای آن مؤثر نباشد پزشک به سراغ هیسترکتومی میرود. در این جراحی باید به صورت کامل رحم بیمار خارج شود.
↫ فیلم درمان فیبروم رحم توسط دکتر فاطمه ارشادی:
درمان فیبروم رحم
راهکارهای پیشگیری و مدیریت فیبروم رحم
نکات متنوعی وجود دارد که با رعایت کردن آنها میتوان از بروز این بیماری جلوگیری کرد و یا حتی آن را مدیریت کرد. روشهای پیشگیری و مدیریت لیومیوم به شرح زیر هستند:
↵ استفاده از رژیم مدیترانهای
یکی از روشهای بسیار مؤثر برای جلوگیری از فیبرومهای رحمی داشتن رژیم مدیترانهای است. در این رژِیم شما باید به سراغ مصرف سبزیجات تازه، میوهها، حبوبات و ماهی بروید. لازم به ذکر است مصرف مواد غذایی اعم از ژامبون، گوشت گاو، گوشت قرمز و گوشت بره را تا جایی که ممکن است کاهش دهید.
↵ کاهش مصرف و یا قطع مصرف الکل
الکل در دسته عوامل محیطی قرار دارد که میتواند باعث بروز این بیماری شود. با کاهش مصرف نوشیدنیهای الکلی و یا قطع مصرف آنها میتوانید از بروز این بیماری جلوگیری کنید.
↵ تعادل استروژن
استروژن یکی از هورمونهای مؤثر در باروری زنان و مردان به شمار میرود. در صورتی که این هورمون میزان بالایی داشته باشد فرد در معرض ابتلا به این بیماری است. شما میتوانید با کاهش وزن خود، دوری از مواد شیمیایی مختل کننده این هورمون اعم از آفت کشها، رنگ خوراکی و… این هورمون را به تعادل برسانید و از افزایش آن جلوگیری کنید.
↵ کاهش فشار خون
با توجه به آمارهای به دست آمده بیشتر افرادی که به این بیماری دچار شدهاند مبتلا به فشار خون هستند. در نتیجه در صورتی که قصد دارید از ابتلا به این بیماری در امان باشید بهتر است فشار خون خود را کنترل کنید. ممکن است این سؤال به وجود آید که چگونه میتوان فشار خون را کنترل کرد؟ پاسخ ساده است تنها کافی است مصرف نمک را کاهش دهید، از مصرف غذاهای آماده و فراوری شده دوری کنید، به صورت دورهای فشار خون خود را چک کنید، در سبک زندگی خود ورزش را جای دهید و از مصرف دخانیات دوری کنید.
↵ مصرف ویتامین D
مصرف ویتامین D میتواند در خصوص مدیریت و جلوگیری از این بیماری تأثیر بسیار شایانی داشته باشد. با توجه به تحقیقات انجام شده در صورتی که این ویتامین به قدر کافی مصرف شود خطر ابتلا تا 32 درصد کاهش خواهد داشت. این ویتامین به صورت طبیعی از نور آفتاب جذب بدن میشود؛ اما شما میتوانید با مصرف مواد غذایی مانند زردهی تخم مرغ، شیر، پنیر، غلات غنی شده، آب پرتقال ماهی آزاد، ماهیتن و …این ویتامین را جذب کنید.
در نهایت فراموش نکنید که…
فیبروم رحم به عنوان تومورهای خوش خیم رحمی شناخته میشوند. بروز این بیماری میتواند دلایل متنوعی اعم از چاقی بیش از حد، تغییر در هورمون، ژنتیک باشد. روشهای درمانی متنوعی وجود دارد که میتواند این بیماری را به صورت کامل برطرف کنند. با توجه به آمارهای به دست آمده مشخص شده است که 50 درصد خانمها در سنین 25 الی 40 سالگی خود دچار این بیماری میشوند. برای جلوگیری از بروز این بیماری بهتر است سبک زندگی سالمی را در پیش بگیرید.
*~ سؤالات متداول فیبروم رحم ~*
در صورت بروز موارد زیر بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
– قطع نشدن درد لگن
– داشتن قاعدگیهای سنگین و دردناک
– خون ریزی و یا مشاهده لکه در بین دورههای پریود
– بروز مشکل در تخلیه ادرار
– خستگی و ضعف مداوم
بارداری در هنگام فیبروم رحم باید زیر نظر پزشک متخصص صورت گیرد. در بسیاری از موارد در مرحله اول فیبروم برداشت و یا باید به صورت کامل درمان شود و سپس بارداری صورت گیرد.
فیبروم رحم به عنوان یک تومور خوش خیم رحمی شناخته میشود، این امر باعث شده است که درصد بسیار پایینی وجود داشته باشد که این تومورها به تومورهای بدخیم و سرطانی تبدیل شوند.